Ezt az édességet az angol “mince pie” alapján készítettem el, de más ízesítésben. A tésztát Jamie receptje mintáján sütöttem, persze én nem használok porcukrot és fehérlisztet. Amikor kint éltem Angliában, megszerettem ezt a pitét, de szerettem volna egy kicsit magyarosabb ízeket belevinni. Így esett a választásom egy jó magyar fehérborra az alkoholhoz. Azért csak félédest használtam, mert az is elég édes, és a legtöbbször az igazán édes fehérbor nagyon drága.
A töltelékből maradt még, de mivel az önmagában is nagyon finom, valamint elég hosszan eláll, és más süteményekhez is felhasználható, nem jelent problémát.
A töltelékből maradt még, de mivel az önmagában is nagyon finom, valamint elég hosszan eláll, és más süteményekhez is felhasználható, nem jelent problémát.
Töltelékhez:
- 275 g aszalt szilva
- 275 g aszalt vörösáfonya
- 2 db mandarin
- 90 g finomítatlan nádcukor
- 16 g vaníliás cukor
- 3 dl félédes fehérbor
- ½ kk. fahéj
- ¼ kk. szegfűszeg
- szóda
Tésztához:
- 200 g durumliszt
- 300 g fehér tönkölyliszt
- 92 g finomítatlan nádcukor
- 8 g vaníliás cukor
- 250 g hideg margarin
- ¼ citrom leve
- 2 tojás
- 1 ek. laktózmentes tej
Tetejére:
- 1 tojás
- 1 ek. laktózmentes tej
Először a tölteléket készítjük el. Egy magas, keskenyebb, műanyag edénybe töltsd bele az aszalt gyümölcsöket, cukrokat, és öntsd fel fehérborral. Ha már benne van 3 dl, de még mindig nem lepte el, akkor a maradékot pótold ki fehérborral. Ezután fűszerezd meg. Hámozd meg a két mandarint, majd úgy tett a keverékbe, hogy minden cikket ketté vágsz az alján, és csak a húsát rakod a keverékbe. Jól keverd át egy fakanállal, és rakd félre ázni.
Miközben a töltelék megszívja magát, elkészíted a tésztát. A liszteket átszitálod, majd beleteszed a cukrot, belemorzsolod a margarint, belenyomsz egy kis citrom levet, és végül a tojásokat külön felütöd és felvered a tejjel, mielőtt a liszthez adod. Ezt összedolgozod. Egy picit száraznak fog tűnni, de ez direkt ilyen. Amikor összeállt, akkor egy fóliába rakod, és a hűtőben állhat fél órát.
Addig készítsd elő a muffin sütőt (legalább 18-nak legyen forma), a nyújtódeszkát és fát, valamint egy bögrét. Olyan 8 cm legyen legalább az átmérője, ez a legtöbb bögre mérete. Még egy kicsi kereket, vagy bármilyen más formát is vegyél elő, amivel majd a tetejére szaggatod a tésztát. Én csak karikát használtam. Kend ki egy kis vajjal a muffin formákat. Majd pihenj egy picit, mert a neheze még hátra van.
Miután kivetted a tésztát, válaszd ketté. Az egyiket nyújtsd ki olyan centi vastagra. Jamie egyébként 3 centit ír, de szerintem az nagyon sok lenne. Viszont nem is lehet túl vékony. A bögrével szaggasd ki a tésztát. Majd egyenként helyezd a formába úgy, hogy ne legyen alatta levegő, majd egyengesd el az oldalán, hogy egészen a forma tetejére felérjen a tészta. Ha teljesen kiszaggattad a felet, akkor a maradék tésztát rakd félre, és vedd elő a másik felet, majd ismételd meg a műveletet. A muffin formákat a tésztával rakd be a hűtőbe legalább fél órára.
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
Miközben az egy kicsit kiszárad, a tölteléket fejezed be. A gyümölcsök már jól felszívták az alkoholt. Szűrd le, de ne dobd ki a levet. Egy aprítógépbe részletekben aprítsd durvára a gyümölcsöket, de adj hozzá egy kis levet is. Figyelj arra is, hogy azért ne legyen túl nedves.
Ezután a maradék tésztából szaggasd ki a tetejét.
A tojást törd fel és verd fel egy kis tejjel, hogy majd le tudjad kenni a süteményt.
Miután letelt a fél óra, először kend le a tészta szélét a tojással. Utána töltsd meg a töltelékkel, majd helyezd rá a tetejét, és azt is kend le. 25 perc alatt készre sütöd.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése