Alap piskóta

Ez a piskóta recept nagyon sok süteményhez jó. A durumliszt ad neki egy kis ropogást. Viszont egy picit ragacsos tészta, szóval óvatosan kell vele bánni. 
Ehhez kell egy elektromos habverő, aminek a lapátját többször el fogod mosni.

  • 20 dkg nádcukor
  • 16 dkg tönkölybúza fehérliszt
  • 8 dkg durumbúzaliszt
  • 10 g sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 tojás
  • 7 evőkanál víz

A tojásokat válaszd szét. A sárgája mehet egy nagyobb tálba.

A cukrot a 6 tojás sárgájával, a liszt felével, egy csipet sóval és a vízzel alaposan kikevered fakanállal (vagy a robotgéppel), addig, amíg a színe kivilágosodik és amikor nyugodtan hagyod, felhólyagosodik a massza. Belekevered a sütőport, vaníliás cukrot, és ha túl sűrű a massza, akkor még egy kis vizet.

A tojásfehérjét kemény habbá vered egy csipet sóval.

A maradék lisztet és a tojásfehérjét óvatosan – hogy a fehérjét ne nagyon törd össze – bele forgatod a sárga masszába egy lapáttal. Akkor jó, ha már nem látod a hab fehérjét.

Tipp:

Ha gázsütőd van, akkor érdemes a rácsra alufóliát rakni, mert akkor a hő kevésbé fogja érni a süteményt alulról.

A tepsi alját kikened-kilisztezed és a tésztát beleöntöd. Az oldalát nem kell kikenni. Ebben az esetben jobb ha kikened és nem sütőpapírt, vagy szilikon betétet használsz, mert a massza aláfolyhat, és a piskóta egy kicsit ragadós lesz, a papírhoz odaragad.

A 200 fokra előmelegített sütőbe rakod. 10 percig sütöd. Utána 160 fokon kb. 12 perc alatt készre sütöd.

A tészta akkor sült meg, ha a bele szúrt fém húsvillán nem látni ragacsot.

Ha elkészült, oltsd ki a gázt, de ne vedd ki a sütőből mindjárt a süteményt, csak húzd ki és tegyél rá konyharuhát. Kicsit nyitott sütőajtónál hűljön 1 órát.

Ha langyos, vedd ki, vágd körbe a tésztát késsel, utána borítsd ki deszkára. Valószínűleg még mindig langyos lesz, ezért a deszkán is takard le.

A piskótát előre is el lehet készíteni, nem muszáj a fogyasztás napján.

Megjegyzések