Ez a piskóta recept nagyon sok süteményhez jó. A durumliszt ad neki egy kis ropogást. Viszont egy picit ragacsos tészta, szóval óvatosan kell vele bánni.
Ehhez kell egy elektromos habverő, aminek a lapátját többször el fogod mosni.
Ehhez kell egy elektromos habverő, aminek a lapátját többször el fogod mosni.
- 20 dkg nádcukor
- 16 dkg tönkölybúza fehérliszt
- 8 dkg durumbúzaliszt
- 10 g sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 6 tojás
- 7 evőkanál víz
- só
A tojásokat válaszd szét. A sárgája mehet egy nagyobb tálba.
A cukrot a 6 tojás sárgájával, a liszt felével, egy csipet sóval és a vízzel alaposan kikevered fakanállal (vagy a robotgéppel), addig, amíg a színe kivilágosodik és amikor nyugodtan hagyod, felhólyagosodik a massza. Belekevered a sütőport, vaníliás cukrot, és ha túl sűrű a massza, akkor még egy kis vizet.
A tojásfehérjét kemény habbá vered egy csipet sóval.
A maradék lisztet és a tojásfehérjét óvatosan – hogy a fehérjét ne nagyon törd össze – bele forgatod a sárga masszába egy lapáttal. Akkor jó, ha már nem látod a hab fehérjét.
Tipp:
Ha gázsütőd van, akkor érdemes a rácsra alufóliát rakni, mert akkor a hő kevésbé fogja érni a süteményt alulról.
|
A tepsi alját kikened-kilisztezed és a tésztát beleöntöd. Az oldalát nem kell kikenni. Ebben az esetben jobb ha kikened és nem sütőpapírt, vagy szilikon betétet használsz, mert a massza aláfolyhat, és a piskóta egy kicsit ragadós lesz, a papírhoz odaragad.
A 200 fokra előmelegített sütőbe rakod. 10 percig sütöd. Utána 160 fokon kb. 12 perc alatt készre sütöd.
A tészta akkor sült meg, ha a bele szúrt fém húsvillán nem látni ragacsot.
Ha elkészült, oltsd ki a gázt, de ne vedd ki a sütőből mindjárt a süteményt, csak húzd ki és tegyél rá konyharuhát. Kicsit nyitott sütőajtónál hűljön 1 órát.
Ha langyos, vedd ki, vágd körbe a tésztát késsel, utána borítsd ki deszkára. Valószínűleg még mindig langyos lesz, ezért a deszkán is takard le.
Ha langyos, vedd ki, vágd körbe a tésztát késsel, utána borítsd ki deszkára. Valószínűleg még mindig langyos lesz, ezért a deszkán is takard le.
A piskótát előre is el lehet készíteni, nem muszáj a fogyasztás napján.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése