Lilahagymás krumplipüré

Ez az étel magában foglal egy egyszerű krumplipürét, és egy egyszerűsített hagymalekvárt. Nem kell tőle megijedni, nem édes lekvár.
A pürét én habverővel készítem. Ez a legegyszerűbb módja annak, hogy síma krémet kapjál túl sok munka nélkül.

Hagyma:
  • olívaolaj
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 5 ek. balzsamecet
  • 2 kk. nádcukor
  • ½ kk. rozmaring


Krumplipüré:
  • 6 közepes krumpli (kb. 1 kg)
  • 26 g margarin
  • 1 dl laktózmentes tej

A krumplit hámozd meg és kockázd fel. Annyi vízzel, hogy ellepje, és egy kevés sóval rakd fel főni. Addig nincs is vele dolgod, amíg meg nem fő.

A lilahagymát vágd fel apróra. Akár használhatsz aprítógépet. Egy kisebb edényben, lehetőleg kerámia lábasban, keverd össze a hagymát olívaolajjal. A gázon sűrű kevergetés mellett hagyd puhulni. Amikor még nem kész, olyan 20 perc múlva, add hozzá a többi hozzávalót. Egy kicsit sózd is meg. Egy nem túl édes, de nem is savanykás ízt kell kapnod. Főzd addig, amíg lekvár szerű lesz.

Amikor a krumpli már puha, vedd le a gázról, és öntsd le róla a vizet. Vegyél elő egy elektromos habverőt. A krumplit az edényben a habverővel törd össze. Add hozzá a margarint és a tejet, majd dolgozd össze a habverővel, amíg krémes nem lesz. A hagymát add hozzá, és még keverd tovább. Adj hozzá még tejet, ha túl kemény a krumpli.

Ez az étel nagyon ízletes, kiváló köret akár a legegyszerűbb húsokhoz is.

Megjegyzések