Sonkás - zöldséges tészta tejszínes parmezános szószban

Ez egy olyan tészta amit nagyon gyakran elkészítek. A zöldségek benne egész évben vannak, de lehet szezonális zöldségekkel is lehet helyettesíteni. 

  • 300 g tészta 
  • 270 g fagyasztott zöldségmix (brokkoli, répa, karfiol)
  • 2 kk. bio zöldségleves por (nem sózott)
  • 180 g fagyasztott zöldborsó
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 110 g fekete erdei sonka 
  • margarin
  • 1 csipet chili
  • 500 ml laktózmentes főzőtejszín 
  • ⅓  kk. gyömbér 
  • bors
  • ½ dl száraz fehér bor 
  • 40 g reszelt parmezán
  • 130 g fagyasztott zöldbab

A tésztát kicsit sós és olajos vízben megfőzöd. 

Először a zöldségmixet főzöd meg a levesporral. Azért kell só nélküli levespor, vagy zöldség alaplé, mert a sajt és a sonka elég sós, és ha az alaplé is sós, akkor túl sok lesz. Amikor az kész, kimered egy szűrő kanállal és megfőzöd benne a zöldborsót. Amikor az is kész, kimered a zöldborsót egy külön tálba, és félre rakod a lábast. 

A fokhagymát apró kockákra vágod. Utána felcsíkozod a sonkát. Végül a zöldségmixet pépesre vágod. 

Forró margarinban megpirítod a fokhagymát és a sonkát. Hozzáadod a chilit. Amikor már szinte jó, átforgatod a zöldségmixet benne. Felöntöd a tejszínnel. Hozzáadsz a zöldség alapléből 3 merőkanállal, a gyömbért, borsot, parmezánt, bort és a zöldbabot. Megfőzöd a zöldbabot. Végül hozzáadod a borsót és a tésztát.

Megjegyzések