Szörny ujja

Ezt a kis kekszet Halloween-ra készítettem. Eredetileg kicsit pirosabbra szerettem volna, de attól tartok az ételszínezék nélkül nem sikerülne. Én viszont nem szeretem a színezékeket, így maradt barnás.
  • 100 g tönkölybúza fehérliszt
  • 150 g durumliszt
  • 40 g napraforgómag
  • 120 g margarin
  • 15 g sütőpor
  • 16 g vaníliás cukor
  • 120 g + 30 g nádcukor
  • 1 tojás
  • ½ dl meggylikőr
  • ½ kk. fahéj
  • 250 g meggy
  • 25 g nagyszemű tökmag


Először a meggyet kell előkészíteni. Egy kis edénybe akár még fagyasztva rakd bele a meggyet. Egy kis vizet is önts alá. Amikor a víz forr, adj hozzá 30 g nádcukrot, a vaníliás cukrot, fahéjat és a meggylikőr felét. Ez addig főzd, amíg a meggy átpuhul. Ha kész van, akkor vedd ki az edényből a levével együtt, hogy lehűljön.

Közben vegyél elő egy serpenyőt és két lapos tányért, ha a magok pirítatlanok. A serpenyőben először a napraforgót, majd a tökmagot pirítsd meg. Közben kevergesd, nehogy megégjen az egyik oldala. Külön tányérokra rakd ki őket hűlni.

Miközben minden hűl, elő tudod készíteni a többit. A liszteket szitáld át, és rakd bele a száraz, majd a nedves anyagokat. A kihűlt meggyet és napraforgómagot rakd bele egy aprítóba, és pépesítsd össze. Add hozzá a tésztához, és gyúrd össze. Majd egy fél órára tedd be becsomagolva a hűtőbe. Ha kivételkor még mindig nagyon puhának találod, adj hozzá tönkölylisztet. A tepsibe duplán rakd a sütőpapírt. A tésztából egy darabot csípj ki, majd formázd hengerré. A tökmag lesz a köröm. Minél puhább, a formázás annál kevésbé marad meg a sütés után.

14 perc alatt 2200C-on készre sütöd.

Megjegyzések