Mákos Bejgli

Ez nem egy könnyű recept, de a karácsony elképzelhetetlen nélküle. Viszont nádcukorból és tönköly lisztből ez a recept egy egészséges változat.

Tészta:


  • 300 g tönköly finomliszt
  • 150 g Rama margarin
  • 7 g sütőpor
  • 2,8 g száraz élesztő
  •  ½ citrom leve
  • 1 ek. rum
  • ½ kk. rumaroma
  • 1 tojás sárgája
  • 2 púpos ek. laktózmentes tejföl
  • 1 csipet só
  • 70 g nádcukor
  • 1 tojás fehérje kenni
  • víz

A sütőt 190oC-ra előmelegíted.

Összeállítod a tésztát, kivéve a cukrot. Amikor a citromot facsarod, az egyik felét a tésztába rakd, a másik felét pedig félrerakod a máknak. A nádcukorból szirupot főzöl egy kis vízzel. Langyosan adod a tésztához. A tésztát összegyúrod. Nem fog könnyen összeállni, de kitartóan kell gyúrni, amíg ruganyos és homogén lesz. Egy langyos helyen kell utána tárolni, hogy ne fázzon meg az élesztő, de ne is legyen túlságosan melege.

Töltelék:


  • 200 g darált mák
  • 150 g nádcukor
  • ½ citrom leve
  • 1 kk. rumaroma
  • 1 dl laktózmentes tej

A hozzávalókat lábasban felfőzöd. Ha az 1 dl tej kevésnek bizonyul, kortyonként adj még hozzá annyit, hogy krémes állagú masszát kapj. Félreteszed hűlni.

A tésztát megfelezed, és az egyik felét kb. 3 mm vastagra nyújtod, hogy téglatest formájú legyen. Arra figyelj, hogy ne legyen hosszabb, mint a tepsid, és hagyj még helyet arra, hogy egy kicsit megkel. A tojásfehérjével körbekened a tészta szélét, és a belsejére elosztod a mák felét. Feltekered a tésztát, beteszed a tepsibe, és ott megkened még tojásfehérjével. Egy villával mélyen megszúrkálod.
Ezután elkészíted a másik rúdat is. Mielőtt beteszed a sütőbe, megvárod, hogy a fehérje megdermedjen a rúd tetején.
35 perc alatt sül készre. Lehet, hogy így is meg fog repedni, de az íze nagyon finom lesz.

Megjegyzések