Sörösbundás csirke tört borsóval és sült krumplival

Ezt a receptet az angol hal és sült krumpli recept ihlette, amit általában tört borsóval szolgálnak fel. Mivel édesanyám nem szereti a halat, sőt ki nem állhatja, így a savanyú ízekkel pácolt csirkemellel próbáltam utánozni a halat.


Páclé csirkének
  • 350 g csirkemelle
  • 1 dl laktózmentes tej
  • fél citrom leve
  • 2 kk. tárkony
  • só, bors

Sörös bunda
  • 100 g durumliszt
  • 1 tojás
  • 1 dl sör (erőteljesebb ízű, én Kozel világost használtam)
  • 1 ek. laktózmentes tej
  • 1 kk. majoranna
  • 5 g sütőpor
  • só, bors

Köretek
  • napraforgó olaj
  • 300 g zöldborsó
  • 6 közepes krumpli
  • 2 kk. majoranna
  • só, bors

A csirkemellet szeletekre vágod, és nem klopfolod ki. Egy tálban elkevered a fűszerekkel. A sót, borsot ízlés szerint adod hozzá. A tejjel és citromlével is elkevered, és legalább egy órára a hűtőbe teszed lefedve.


Egy másik tálban összeállítod a bundát. Ez olyasmi, mint egy sörös lepény. A liszthez és sütőporhoz egy tálban hozzáadod a tojást, és elkevered egy kézi habverővel. Hozzáadod a tejet, majd apránként sűrű kevergetés mellett a sört, majd a fűszerekkel ízesíted. Egy sűrű, palacsintatésztához hasonló keveréket kell kapnod. Lefedve ezt is a hűtőbe teszed pihenni.


A krumplit apróra vágva bő vízben sóval megfőzöd, és amikor kész, leszűröd. Fedetlenül hagyod kihűlni, hogy kigőzöljön.


A borsót felrakod főni sóval, borsóval, majorannával. Készre főzöd, majd lefedve félrerakod.


A csirkét és a bundát kiveszed a hűtőből. Ha túlságosan besűrűsödött, akkor egy kis sörrel még fellazíthatod. Egy széles, lehetőleg magas falú serpenyőben felforrósítod az olajat. A csirkét belemártod a bundába, hogy mindenhol bevonja, majd készre sütöd. Eközben a krumplit is kisütöd egy másik edényben. Ha marad a bunda tésztájából, lepényként kisütheted.

Tálalás előtt a borsót egy villával összetöröd. Maradhat kissé darabos.

Megjegyzések