Angolos vasárnapi ebéd

Amikor Angliában éltem, szembesültem azzal, hogy a “Sunday Roast” (Vasárnapi sült - ami nem csak a húst jelenti, hanem köreteket is) egy külön intézmény. Ha egy étteremben, főleg ha egy fogadóban nem volt vasárnap ez az étel, akkor az angolok gyakran fölháborodásuknak adtak hangot. Eredetileg a hús főleg marha vagy disznó, de mi olyat nem eszünk, így választottam a csirkét. Persze nem egy egészet, mert egy két személyes háztartásban azt a következő vasárnapig ennénk. Eredetileg van köretnek sültkrumpli, de az már nagyon sok szénhidrát lenne, így az elmaradt.

Hús:
  • napraforgóolaj
  • 1 nagy csirkemell
  • só, bors
  • 1 db Alnatura bio marhahúsleves kocka
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. tárkony
  • 1 ek. rozmaring
  • ½ ek. kakukkfű
  • ½ dl vörösbor
  • 1 ek. laktózmentes tejföl


Zöldség köret:
  • 450 g vegyes zöldség (répa, brokkoli, karfiol)
  • ½ db Alnatura bio zöldségleves kocka
  • só, bors


Yorkshire pudding:
  • 140 g tönkölyliszt
  • 4 db tojás
  • 2 dl laktózmentes tej
  • só, bors
  • napraforgóolaj


A sütőt melegítsd elő 210 fokra.

Először a húst készítsd el. A csirkemellét vágd szeletekre, de ne klopfold ki. Sózd és borsozd meg. Egy magasabb falú serpenyőben forró olajon süsd át a szeleteket, majd egy letakarható edénybe rakd át. A serpenyőt öntsd fel vízzel, kb. 2 dl, és melegítsd fel, hogy forrjon. Majd a leveskockát dobd bele, és addig főzd, amíg el nem olvad.

Közben a fokhagyma gerezdeket tisztítsd meg, és ha nagyon nagyok, vágd ketté. A húsra szórd rá a fűszereket, majd forgasd el a fokhagymával. Amikor a leveskockás alaplé kész, öntsd rá. Lehetőleg lepje el a húst, majd a bort is öntsd hozzá. Fedd le, és rakd be a sütőbe. Kb. 1 óra alatt kész. Az utolsó 10 percben fedetlenül süsd.

Amíg az készül, a zöldséghez rakd fel a vizet. Sózd, borsozd meg, és rakj bele egy fél kockát, így jobb lesz az íze. Ha mirelit zöldségeket használsz, öntsd ki egy tálba, és válogasd ki a répát, mert az fő a leghosszabb ideig. Azt 10 percig főzd, majd rakd bele a többit még 10 percre. Ha frisset használsz, akkor szintén ilyen főzési időt kövess, csak készítsd elő a zöldségeket. A répát karikázd fel, a többit vágd fel kisebb darabokra.

A yorkshire pudding egy sós fánk. Tudom, az ember azt gondolná, édes, mert pudding, de mégsem. Amikor Angliában éltem, nagyon megkedveltem, mert a szaftos ételekhez jó kenyérféle. Tönkölylisztből még egészséges is.
Egy tálban a liszt mellé üss fel 4 tojást. A tojásokat egy kézi habverővel fokozatosan keverd el a liszttel, hogy ne legyen csomós. Ha már nagyon sűrű, akkor add hozzá a tejet. Igen, meglepő módon ebben nincs semmi extra, ami felfújná. Végül keverj bele fél kiskanál sót, és egy kis borsot.
Egy fém muffin sütőformában a tálkák aljába önts olajat. Ne használj szilikont, mert az olaj nagyon fel tud forrósodni, és akár tönkreteheti a szilikont. Ha csak egy sütőd van, mint a legtöbb embernek itt, akkor várd ki, amíg kész lesz a hús, és utána rakd a formát a sütőbe. A legjobb, ha először egy tepsibe rakod, és úgy a sütőbe, mert akkor könnyebb lesz kivenni. Ha netán az olaj kifut a formából később, akkor amiatt is jó lesz. 10 percig tartsd benn az olajat, hogy biztos jó forró legyen.
Vedd ki a formát a sütőből, és egy vékony ujjnyit önts a tésztából a tálkákba. Az olaj akkor jó, ha sistereg, amikor beleöntöd a tésztát. 20-25 perc alatt sül készre. Az első 15 percben ne nyisd ki, mert akkor könnyen összeesnek.

Miközben a fánkok sülnek, a hússzeleteket vedd ki a szószból. Valószínűleg a fűszerek nagy része a szószodban úszik, így ezt a legjobb leszűrni. Egy kis tejföllel keverd el, vagy besűrítheted habarással is, de én szeretem, ha csak egy kis tejföl van hozzáadva.

Megjegyzések