Durum és teljes kiőrlésű kenyér kézzel

Az emberi táplálkozás alapja évezredek óta a kenyér. Nemrég láttam egy érdekes műsort Egyiptom konyhájáról, amiben még úgy sütöttek kenyeret, ahogyan a fáraók idejében. Hiába diétázunk, a kenyér mégis nagyon fontos szerepet játszik az életünkben, és erről talán a legnehezebb lemondani. Nem is kell! Persze ez nem az a foszlós fehér kenyér, de ez is nagyon finom. Sőt, én mindig jobban szerettem a barnább kenyereket.

Azért használok instant élesztőt, mert az tovább eláll. A nagy kockából olyan ritkán, és olyan keveset használok, hogy nem éri meg.

Szoktam kenyérsütőben is készíteni, arra a recept majd késöbb jön.

  • 9 g száraz élesztő
  • 1 kk. nádcukor
  • langyos víz
  • 420 g Nagyi Titka teljes kiörlésű búzaliszt
  • 205 g síma durumbúzaliszt
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 kk. olívaolaj
  • 3 dl langyos víz



Gyújtsd be a sütőt. Először a tetején fogsz keleszteni, így mindegy, hogy hány fok van benne.

Az élesztőt felfuttatod a cukorral. Vagyis egy tálba belerakod az élesztőt és a cukrot, majd felöntöd langyos vízzel úgy, hogy ellepje. A kávéskanállal elkevered, hogy feloldódjon a cukor és az élesztő. Egy langyos helyen tányérral lefedve keleszted.

A lisztet, sót, olajat összekevered. Amikor szép, krémes tetejű az élesztő, akkor belekevered a lisztbe. A langyos vizet fokozatosan beledolgozod a keverékbe. Addig gyúrod, amíg ha kihúzol belőle egy darabot, szalagos szerkezetűen nyúlik. Ez egy jó karerősítő gyakorlatnak is megteszi. Ha mégis vizesnek érzed, akkor adj hozzá egy kis durumlisztet.

A sütő tetején konyharuhával letakarva pihenteted 5 percig. Aztán pár percig még átgyúrod. Belerakod abba, amiben sütni fogod. Ez lehet egy kisebb kikent tepsi (de csak margarinnal kend ki, ne használj lisztet), vagy gyümölcskenyér forma, ha van akkorád, amibe belefér. Ismét letakarod és tovább keleszted a sütő tetején legalább 20 percig. Akkor lesz sütésre kész, ha szépen megkelt a tészta.

190 fokosra beállítod a sütőt. Egy hőálló edényben vízet raksz a sütő aljába, és 30 perc alatt készre sütöd a kenyeret. Azért egy tűvel ellenőrizd a közepét, mielőtt kiveszed. Utána ismét letakarva hagyod kihülni.

Megjegyzések