Zöldborsóleves sonkával olasz módra

Zöldborsóleves sonkával olasz módra
Ezt a levest Gino d'Acampo: Pronto! c. szakácskönyve alapján készítettem, de pár dolgot megváltoztattam benne. Tartalmas leves, de egy szelet pirított házikenyér igazán laktatóvá teszi. Ha elhagyod a sonkát, akkor vegán étel lesz.

  • 450 g extra zsenge zöldborsó
  • 100 g füstölt sonka
  • olivaolaj
  • margarin
  • 4 csemege újhagyma
  • 1 db Alnatura bio zöldségleves kocka
  • 2 ek. bazsalikom
  • 1 kk. balzsamecet
  • só, bors



A sonkát felcsíkozod, vagy felkockázod. Nem írtam konkrét sonkafajtát, használd a kedvencedet. Az újhagymát felkarikázod.


Egy kis olivaolajat és margarint felolvasztasz a lábasban, és megpirítod a sonkát. Amikor kész van, kikanalazod és félrerakod. Így az íze belekerül a levesbe, és majd tálaláskor beleteszed a levesbe.


Az újhagymát is átpirítod, majd belerakod az edénybe a borsót. Kicsit átmelegíted a hagymával, majd felöntöd vízzel. Annyi kell bele, hogy ellepje, és még maradjon egy kis ujjnyi a tetején. Add hozzá a leveskockát és a bazsalikomot. Amikor felforr a víz, keverd át, hogy a kocka biztos elolvadjon, és a fűszer jobban elkeveredjen. Kis lángon készre főzöd kb. 30 perc alatt, miközben néha megkevered. Amikor már majdnem kész, add hozzá a balzsamecetet, majd ízlés szerint sót és borsot.


A következő szakasz attól is függ, milyen robotgép van otthon. A borsó ⅓-át válaszd szét a többitől és rakd félre. A maradékot a főzővízzel pürésíted. Ha van merülőmixered, ami bírja a hőt, akkor mindjárt az edényben turmixolhatsz. Ha van turmixgéped, akkor abban. Csak figyelj arra, hogy ha a kancsó műanyag, akkor nem biztos, hogy bírja a hőt. Lehűtheted, és a pürésítés után visszarakhatod a lábasba egy kis vízzel elkeverve, hogy átmelegedjen. Én az egész főzővízet felhasználtam a püréhez. Az edénybe rakd vissza az egészben hagyott borsót, és keverd el a pürével.


Tálaláskor a tányérba rakj a leves tetejére a sonkából, és tegyél mellé egy szelet pirítóst.

Megjegyzések