- 450 g extra zsenge zöldborsó
- 100 g füstölt sonka
- olivaolaj
- margarin
- 4 csemege újhagyma
- 1 db Alnatura bio zöldségleves kocka
- 2 ek. bazsalikom
- 1 kk. balzsamecet
- só, bors
A sonkát felcsíkozod, vagy felkockázod. Nem írtam konkrét sonkafajtát, használd a kedvencedet. Az újhagymát felkarikázod.
Egy kis olivaolajat és margarint felolvasztasz a lábasban, és megpirítod a sonkát. Amikor kész van, kikanalazod és félrerakod. Így az íze belekerül a levesbe, és majd tálaláskor beleteszed a levesbe.
Az újhagymát is átpirítod, majd belerakod az edénybe a borsót. Kicsit átmelegíted a hagymával, majd felöntöd vízzel. Annyi kell bele, hogy ellepje, és még maradjon egy kis ujjnyi a tetején. Add hozzá a leveskockát és a bazsalikomot. Amikor felforr a víz, keverd át, hogy a kocka biztos elolvadjon, és a fűszer jobban elkeveredjen. Kis lángon készre főzöd kb. 30 perc alatt, miközben néha megkevered. Amikor már majdnem kész, add hozzá a balzsamecetet, majd ízlés szerint sót és borsot.
A következő szakasz attól is függ, milyen robotgép van otthon. A borsó ⅓-át válaszd szét a többitől és rakd félre. A maradékot a főzővízzel pürésíted. Ha van merülőmixered, ami bírja a hőt, akkor mindjárt az edényben turmixolhatsz. Ha van turmixgéped, akkor abban. Csak figyelj arra, hogy ha a kancsó műanyag, akkor nem biztos, hogy bírja a hőt. Lehűtheted, és a pürésítés után visszarakhatod a lábasba egy kis vízzel elkeverve, hogy átmelegedjen. Én az egész főzővízet felhasználtam a püréhez. Az edénybe rakd vissza az egészben hagyott borsót, és keverd el a pürével.
Tálaláskor a tányérba rakj a leves tetejére a sonkából, és tegyél mellé egy szelet pirítóst.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése