Mexikói chilis palacsinta

Ez a recept úgy született, hogy egy hete Liverpoolban ettem burritot, és eszembe jutott, több ilyesmit kellene főznöm. Itt Magyarországon anyukám palacsintát szeretett volna, de én nem vágytam édesre, így felhoztam a mexikói stílus ötletét. Persze burritoban szokott lenni rizs, meg bab, de az nekünk már túl gazdag lett volna, így lett ez. Egy kis vegyes salátával lehet tálalni. Nem kell megijedni a zsírtól, az is kell a szervezetnek.

Töltelék:
  • 2 ek kacsazsír
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 500 g darált pulyka
  • 4 kk paprika
  • 1 kk kömény
  • 1 kk chili
  • só, bors
  • víz
  • petrezselyem
  • 1 db Alnatura bio marhahúsleves kocka
  • 1,5 dl fehérbor
  • 300 g paradicsompüré
  • 400 g mexikói vegyes zöldség
  • 100 g füstölt sajt
  • 100 g ementáli sajt

8 palacsinta:
  • 220 g tönkölybúza fehérliszt
  • 1 tojás
  • 1 kk napraforgó olaj
  • csipet só
  • 1/3 kk sütőpor
  • 1,5 dl tej
  • 1-1,5 dl víz

Szósz:
  • 300 g laktózmentes tejföl
  • 2 kis gerezd fokhagyma
  • csipet só, bors
  • laktózmentes tej
  • napraforgó olaj


A hagymákat felcsíkozod, és kacsazsíron félig megpirítod. Hozzáadod a húst és a fűszereket, kivéve a petrezselymet. A chilivel csak óvatosan. Vedd figyelembe, hogy az a chili, amit használsz, mennyire erős, mert nem egyformák. Teljesen megpirítod a húst, ügyelve arra, hogy pici darabok legyenek a tölteléknek. Amikor átpirult, felöntöd vízzel, hogy ellepje. Amikor már forr a víz, hozzá lehet adni a marhahúsleves kockát és a petrezselymet. Fél óra főzés után hozzáadod a bort, és félig kitakarva puhára főzöd a húst. Nem baj, ha nem marad sok lé.
Amikor kész, hozzáadod a paradicsompürét.

Közben a vegyes zöldséget készre főzöd egy kis sóval.

A szószhoz egy tálban összekevered a tejfölt egy kis tejjel és olajjal, hogy hígabb legyen. A fokhagymát fokhagyma nyomóban összetöröd, hozzáadod a tejfölhöz, egy kicsit megsózod, borsozod. A hűtőben lefedve pihenteted.

A palacsinta tészta hozzávalóit összekevered egy tálban, kivéve a tejet és vizet. A tejet adod hozzá először, majd ha az elfogyott, fokozatosan a vizet is, közben egy kézi habverővel folyamatosan kevered. A vízből nem biztos, hogy mindet felveszi, csak ne legyen túl híg, mert a hústöltelék miatt vastagabb palacsintákat kell kevés olajon sütnöd. Kisütöd a palacsintákat egy lapos palacsintasütőben.

A sajtot lereszeled, vagy felkockázod, és összeaprítod gépben.

A sütőt előmelegíted 220 fokra. Egy tepsit kikensz olajjal. Egy tányéron összeállítod a palacsintát. Először a húst rakod majdnem a közepére, majd rá a zöldséget, és végül megszórod sajttal. A palacsintát összehajtod mint bármely húsos palacsintát. Sorban a tepsibe rakod, majd leöntöd tejföllel. A felét hagyd meg, azt majd a tányérban rakod rá. 20 percig lefedve a sütőben összesütöd.

Megjegyzések