Ez a recept úgy született, hogy egy hete Liverpoolban ettem burritot, és eszembe jutott, több ilyesmit kellene főznöm. Itt Magyarországon anyukám palacsintát szeretett volna, de én nem vágytam édesre, így felhoztam a mexikói stílus ötletét. Persze burritoban szokott lenni rizs, meg bab, de az nekünk már túl gazdag lett volna, így lett ez. Egy kis vegyes salátával lehet tálalni. Nem kell megijedni a zsírtól, az is kell a szervezetnek.
Töltelék:
- 2 ek kacsazsír
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 500 g darált pulyka
- 4 kk paprika
- 1 kk kömény
- 1 kk chili
- só, bors
- víz
- petrezselyem
- 1 db Alnatura bio marhahúsleves kocka
- 1,5 dl fehérbor
- 300 g paradicsompüré
- 400 g mexikói vegyes zöldség
- 100 g füstölt sajt
- 100 g ementáli sajt
8 palacsinta:
- 220 g tönkölybúza fehérliszt
- 1 tojás
- 1 kk napraforgó olaj
- csipet só
- 1/3 kk sütőpor
- 1,5 dl tej
- 1-1,5 dl víz
Szósz:
- 300 g laktózmentes tejföl
- 2 kis gerezd fokhagyma
- csipet só, bors
- laktózmentes tej
- napraforgó olaj
A hagymákat felcsíkozod, és kacsazsíron félig megpirítod. Hozzáadod a húst és a fűszereket, kivéve a petrezselymet. A chilivel csak óvatosan. Vedd figyelembe, hogy az a chili, amit használsz, mennyire erős, mert nem egyformák. Teljesen megpirítod a húst, ügyelve arra, hogy pici darabok legyenek a tölteléknek. Amikor átpirult, felöntöd vízzel, hogy ellepje. Amikor már forr a víz, hozzá lehet adni a marhahúsleves kockát és a petrezselymet. Fél óra főzés után hozzáadod a bort, és félig kitakarva puhára főzöd a húst. Nem baj, ha nem marad sok lé.
Amikor kész, hozzáadod a paradicsompürét.
Közben a vegyes zöldséget készre főzöd egy kis sóval.
A szószhoz egy tálban összekevered a tejfölt egy kis tejjel és olajjal, hogy hígabb legyen. A fokhagymát fokhagyma nyomóban összetöröd, hozzáadod a tejfölhöz, egy kicsit megsózod, borsozod. A hűtőben lefedve pihenteted.
A palacsinta tészta hozzávalóit összekevered egy tálban, kivéve a tejet és vizet. A tejet adod hozzá először, majd ha az elfogyott, fokozatosan a vizet is, közben egy kézi habverővel folyamatosan kevered. A vízből nem biztos, hogy mindet felveszi, csak ne legyen túl híg, mert a hústöltelék miatt vastagabb palacsintákat kell kevés olajon sütnöd. Kisütöd a palacsintákat egy lapos palacsintasütőben.
A sajtot lereszeled, vagy felkockázod, és összeaprítod gépben.
A sütőt előmelegíted 220 fokra. Egy tepsit kikensz olajjal. Egy tányéron összeállítod a palacsintát. Először a húst rakod majdnem a közepére, majd rá a zöldséget, és végül megszórod sajttal. A palacsintát összehajtod mint bármely húsos palacsintát. Sorban a tepsibe rakod, majd leöntöd tejföllel. A felét hagyd meg, azt majd a tányérban rakod rá. 20 percig lefedve a sütőben összesütöd.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése