Sült paradicsomos tagliatelle


Ezt az ételt el lehet készíteni muffin formákban, vagy csak egy tepsin. Azért kell berakni a sütőbe, hogy a paradicsom és a mozzarella átmelegedjen, valamint a tetején a sajt megsüljön. Megéri a fáradtságot.
Ez a mennyiség két adagnak felel meg.

  • 200 g tagliatelle durumtészta
  • olívaolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 125 g bacon
  • 360 g 15-17% paradicsompüré
  • 1 kk. Chilion Jolokia (legenyhébb)
  • 2 kk. nádcukor
  • 1 csipet só, bors
  • 1 kk. bazsalikom
  • 2 kk. oregánó
  • 1 nagyobb répa
  • 125 g kicsi mozzarella golyó
  • 10 db koktélparadicsom
  • 100 g füstölt sajt
  • 1 sárga kaliforniai paprika


Az olívaolajat felrakod, és vele mehet az apróra vágott vöröshagyma. Amikor már pirul, a felkockázott bacont hozzáadhatod, és együtt pirítod tovább. Akkora edényt válassz, hogy majd a tészta is beleférjen. Ha nincs olyan nagy, akkor a tésztát részletekben is hozzáadhatod.

Amíg a hagyma pirul, a répát megtisztíthatod, majd vágd fel szálakra. Nem kell túl keskenyre, de ne legyen szélesebb, mint a tészta. A paprikát is vágd fel csíkokra.

Amikor már szép piros a bacon, add hozzá a chilit, és forgasd meg benne. Aztán add hozzá a paradicsompürét. Amikor az átmelegedett, belerakod a fűszereket és a répát. A paprikát nem fogod megfőzni, az arra fog szolgálni, hogy könnyítse az ételt.

Közben rakd fel a tésztát, általában 11 perc elég, nem kell puhára főzni. Mire a tészta megfő, a répának is jónak kell lennie. Annak kb. 20 perc kell. Amikor kész a tészta, leszűröd, és hozzáadod a szószhoz. Jól keverd el.

A sütőt előmelegíted 240 fokra.

Ha muffin formákban csinálod, akkor először egy kicsit rakj a forma aljába, majd egy-két mozzarellát, attól függően, mekkora a forma, egy paradicsomot egészben, a tetejére még tésztát, és reszelt füstölt sajttal megszórod.

Ha tepsiben készíted, a sütőpapírra rakj két sajtgolyót és egy paradicsomot, majd villával feltekerve rakj halmot rá a tésztából. Reszelj sajtot a tetejére.

7 perc alatt megsül a sajt.

A paprikával tálald. Akkor lesz jó, hogy ha beleszúrsz a paradicsomba, akkor annak a finom, átmelegedett leve szétárad a tésztán, és a mozzarella nyúlósan tekeredik a villádra.

Megjegyzések