Sajtos falatok Tűsarok módra

Ezeknek a falatoknak az alapja pizza tészta. Lehet vendégváró falatoknak készíteni, vagy csak nassolnivalónak, akár reggelire is. Egy kicsit száraz, tehát ajánlok egy kis mártogatóst hozzá, akár fokhagymás tejfölt, vagy ketchupot.
Chilion paprikát használtam a szószban, mert abból nem kell sok, és az egész masszának egy enyhe, finoman csípős jelleget adhat. Ez a termék annyira erős, hogy én pár cseppnél többet nem raktam, de aki szereti az erősebbet, az még rakhat.

Tészta:
  • 100 g tönkölybúza fehérliszt
  • 100 g durumbúzaliszt
  • 1 dl víz
  • 3/4 ek. nádcukor - 4 g
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1/2 kk. só
  • 1/2 kk. élesztő - 2 g
Szósz:
  • 2 tojás
  • 1 gerezd fokhagyma szétnyomva vagy 1/2 kk. fokhagymapor
  • 1 kk. majoranna
  • 5 csepp Chilion Jolokia (legenyhébb)
  • 2 csipet fehérbors
  • 1 csipet só
  • 50 g sajt

220 fokra melegítsd fel a sütőt.

A tésztához az élesztő futtasd fel a cukorral és egy kis langyos vízzel.
Közben keverd össze a többi hozzávalót, majd amikor az élesztő jó, keverd bele. Langyos vizet adagolj hozzá lassan, amíg összeáll a tészta. Amikor kész van, a tálban letakarva a sütő tetején keleszd a tésztát kb. 45 percig. Utána gyúrd át ismét, és rakd vissza kelni.

A két tojást verd fel, és add hozzá az ízesítést. Sajtot használj olyat, amit szeretsz. Javaslom a füstöltet, mert annak erőteljesebb az íze. Egy sűrű masszát kell kapnod.

A tésztát nyúst ki nyújtófával olyan vékonyra, amennyire csak lehet. Nekem egy kicsit ugrált, de egy idő után megadta magát, és sikerült kinyújtani. A nyújtófát még be sem kellett liszteznem. Egy olyan eszközzel, ami nem sérti fel a deszkát (vagy esetemben a szilikont), ujjnyi széles, 10 cm hosszú csíkokat vágsz.

A csíkokat belemártod a tojásba úgy, hogy minden oldalára felragadjon, és a sütőpapíros tepsibe rakod úgy, hogy csavarsz egyet a közepén. Így szép formája lesz.

20 perc alatt készre sütöd.

Megjegyzések