Római köményes húsgombócok paradicsom mártásban

Egy másik ételt akartam csinálni, de ahhoz nem voltak fűszerek, így végül azzal dolgoztam, ami volt itthon. Az ízvilága keleties, és főleg a római kömény dominál. A fahéjat annyira nem lehet érezni a szószban, de nélküle mégsem az igazi. Köretnek jó a köles, bulgur, vagy valami hasonló.

Húsgombóc:
  • 500 g darált pulyka alsócomb
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 kávéskanál római kömény
  • 1 csipet só
  • 2 csipet fehérbors
  • 1 csipet cayenne bors
  • 1 kávéskanál édes pirospaprika
  • 1 tojás


Mártás:
  • olívaolaj a sütéshez
  • 360 g sűrített paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors
  • 2 csipet cayenne bors
  • 2 csipet fahéj
  • 1 evőkanál nádcukor
  • víz


A húst egy nagy, fedeles edényben készítsd. Ha őrölt római köményt kaptál, akkor ezt a lépést nem kell megtenned, de ha egészet vettél, akkor ezzel kell kezdened. Az edényt, amiben majd a húst készíted, melegítsd fel szárazon, és abban egy kicsit pirítsd meg a római köményt. Egy mozsárban törd össze még melegen. Ez a mai karerősítő gyakorlatod.

Egy mély tálba rakd ki a húst. Lehet más fajtával is dolgozni, de általában a zsírosabb fajta jobb gombócnak, mert akkor kevésbé fog kiszáradni. A pulyka jobb, mint a csirke, de ha eszel vöröshúst, akkor lehet akár marha vagy bárány is.
A vöröshagymát vágd fel apróra, és keverd össze a hússal, tojással, fűszerekkel.

Melegítsd fel az olajat. Eleget önts az edénybe, hogy a gombócokat majd meg tudd pirítani. A fokhagymát fokhagymanyomón nyomd át, és egy kicsit pirítsd meg az olajon, majd vedd ki, mert megég. A húsból gombócokat formázz, és az olajon pirítsd át. Így belül puha fog maradni, és a gombócok sem esnek szét. Amikor már megbarnult a nagy része, add hozzá a paradicsompürét. Attól függően, hogy milyen koncentrátumot használsz, különböző mennyiségű víz kell majd hozzá. Közben is folyamatosan kell figyelni, nehogy leégjen a mártás. Ha nagyon kevés a nedvesség, mindig adj hozzá vizet. Nem kell a gombócoknak úsznia benne.
Add hozzá a fűszereket, majd még a fokhagymát is. Az edényt lefedve a gombócokat készre főzöd.

Megjegyzések