Répatorta

Ennek a receptnek pár éve egy másik változatát készítettem, abban volt mandulaliszt. Mivel most már allergiás vagyok, így kerestem egy olyan változatot, amiben nincs. Találtam is egyet, de nem csak a lisztet kellett benne kicserélni, hanem az összetevők arányát is. Szerencsére elsőre nagyon finom lett. Húsvétra csináltam, ezért nyuszi és tojás formában.

Tészta:
  • 120 g nádcukor
  • 200 g reszelt répa
  • 2 tojás
  • 1 dl olaj
  • 150 g tönkölybúza fehérliszt
  • 50 g durumbúzaliszt
  • 8 g sütőpor
  • 1,5 kk. fahéj
  • 0,5 kk. őrölt szegfűszeg
  • 5 csepp rumaroma
  • 1 kk. sütőrum
  • 0,25 dl laktózmentes tej

Krém:
  • 250 g mascarpone
  • 23 g nádcukor
  • 10 csepp citrom aroma


200 fokra melegítsd elő a sütőt.

A cukrot, tojást, olajat, rumokat összevered habverővel, hogy krémes legyen.

A liszteket, sütőport, fűszereket összekevered, és hozzárakod a tojásos masszához. Ehhez pedig a répát. A habverővel összedolgozod az egészet. A tejet lassan hozzáadod. Vigyázz, be folyjon túlságosan! Ha úgy látod, hogy elég nedves, akkor annyi tej elég.

Öntheted muffin formába, vagy torta formába is. 20-25 perc alatt készre sütöd, ha kisebb formába rakod. Ha nagyobbat használsz, több időbe is telhet. Egy húsvillát beleszúrva ellenőrizheted, hogyan áll a közepe.

Tipp:

A szilikon formát amikor először használod, kend ki margarinnal, és rakd bele a sütőbe 200 fokon 10 percre. Némely forma használati utasításában írják, de nem az összesben.

Miközben sül a tészta, keverd össze a krémet. Azt miután kihült, kenheted rá, közé, ahova gondolod.

Tipp:

Ne spórolj a mascarpone-n! Az olcsóbb gyakran kevésbé krémes, ízetlen, és a zsír hiányát cukorral próbálják pótolni.

Egy kis friss limonádéval egyed.

Megjegyzések