Mustáros csirkemell tepsiben

Ez egy nagyon könnyen elkészíthető egytálétel. Ideális vendégváró. Mellé egy pohár bor és valami savanyúság, például cékla illik. Azért használtam a Ghaurved magos mustárt, mert nagyon megtetszett markáns fűszerezése a Magyar Ízek Vásárán. Mellette a kis rozmaringon kívül más nem is kellett. A sonka pedig lehet akár maradék a húsvéti nagy sonkából.

  • kacsazsír a tepsi kikenéséhez
  • 60 dkg csirkemelle
  • 40 dkg krumpli
  • 0,5 dl cserszegi fűszeres fehérbor
  • 15 ek. Ghaurved magos mustár
  • 3 ek. rozmaring
  • 8 szelet sonka, vagy amennyi elfedi a tepsit

A csirkemellet készítsd elő előző nap. Vágd fel vékonyabb szeletekre, és kend be a mustárral. Nem kell az egész előírt mennyiséget rárakni, mert pótolni kell még másnap is. Ebben a pácban rakd be a hűtőbe a következő napig.

A sütőt melegítsd elő 220 fokra.

Másnap vegyél elő egy magasabb falú kisebb tepsit. Az alját kend ki kacsazsírral. A krumplit hámozd meg, karikázd fel és rakd ki vele a tepsi alját. Nem baj, ha egymáson van. A borral locsold meg. Sózd meg. A csirkeszeletekkel rakd ki a tetejét. Kend meg megint mustárral, mert ami még maradt a pácból, azt be fogja szívni. Szórj rá rozmaringot. Végül terítsd be a tetejét sonkaszeletekkel.

A tepsit fedd le. Ha nincs teteje, akkor használj alufólát.

A húst 1 óra alatt készre sütöd. Utána vedd le a tetejét, a szaftot kanalazd rá a sonkára, majd tedd vissza a sütőbe kb. 7 percre. Figyeld, hogy a sonka kissé megpiruljon, de ne száradjon ki.

Megjegyzések