Ez egy nagy kedvenc, van, hogy minden hétvégén megsütöm. Hétvégén egy rövid program, és egész hétre megvan az édesség. Ez utá a keksz után senki sem hiányolja a csokoládét.
- 24 dkg tönkölybúza fehérliszt
- 8 g sütőpor
- 16 g vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 12 dkg nádcukor
- 12 dkg margarin
- 10 csepp rumaroma
- 2 ek. sütőrum
- 35 g kakaó
- 34 g meggylé
- 110 g magozott meggy a tetejére
A legegyszerűbb mélyhűtött meggyet használni. A meggyet egy szűrőbe rakva, tál fölött hagyd kiengedni. Azután nyomkodd ki a meggyből a nedvességet. Az így kapott lé lesz a meggyleved.
A liszttel morzsold el a margarint. Amikor az megvan, add hozzá a hozzávalókat, és egy lapáttal keverd össze, kivéve a meggylevet, és persze a meggyet, mert az majd a tetejére kell. Amikor minden összekevertél, akkor fokozatosan add hozzá a meggylevet, és kézzel gyúrd össze. Ha nem akar összeállni, még adhatsz hozzá levet. Utána rakd be a hűtőbe fél órára pihenni.
Közben melegítsd elő a sütőt 220 fokra.
Amikor letelik a fél óra, a kekszeket kézzel fogod megformázni. Ha nagyon ragad, lisztezd be a kezed. 4 centiméteresek lesznek kb. a kekszek.
Fogj egy meggyet, és ezt jól nyomd be a közepébe. A keksz mérete akkor jó, ha egy fél centis karima van a meggy körül. Ez nagyobb lesz, mert eléggé meg fog kelni.
Tipp:
Lecsippentesz egy darab tésztát, és golyót formázol belőle. A tenyered közepére helyezve szétnyomod a két kezed között. Ezt minden keksznél alkalmazhatod.
|
Fogj egy meggyet, és ezt jól nyomd be a közepébe. A keksz mérete akkor jó, ha egy fél centis karima van a meggy körül. Ez nagyobb lesz, mert eléggé meg fog kelni.
A tepsiben 1-2 cm legyen két keksz között. 15 perc alatt készre sütöd, de azért ellenőrizd le, mielőtt kiveszed.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése