Egészséges kalács nem csak Húsvétra

Nagyon szeretem a kalácsot. Képes vagyok csak jó vastagon megkenni margarinnal, és úgy enni. Amióta megváltoztattam az étkezési szokásaimat, nem ettem, de így Húsvétra elhatároztam, anyukámmal ez lesz az egyik program. Ő is nagy rajongója a kalácsnak, de szintén tartja a diétát. A tönkölyliszttel, nácukorral készítve ugyanazt a finom, foszlós kalácsot kapod, mint a szokásos recepttel, de ebből nyugodtan ehetsz, nem hízlal, nem fekszi meg a gyomrodat. Olyan finom lett, hogy szerintem még egyszer meg fogom próbálni, csak kakaósan. Az egyik fórumon azt mondták, kakaófüggő vagyok. Hát, lehet, de szerintem ez legyen a legkeményebb drog, amit valaha fogyasztok. :D

Felfuttatni az élesztőt:
  • 7 g száraz instant élesztő
  • 6 g nádcukor
  • 2 evőkanál langyos laktózmentes tej

Tészta:
  • 500g tönkölybúza fehérliszt
  • 60 g nádcukor
  • 2 g só
  • 50 g margarin
  • 2 dl langyos laktózmentes tej

Gyújtsd be a sütőt, mert az élesztőt meleg helyen kell felfuttatni, és a tésztát is keleszteni.

Futtasd fel az élesztőt. Tejből összesen kell 2 dl, így a két evőkanalat abból vedd ki.

Közben a lisztet és a sót keverd össze. Amikor feljött az élesztő, dolgozd bele.

A maradék tejet, cukrot, vajat egy edényben állandó keverés közben langyosítsd fel. Vigyázz, ne legyen túl meleg, mert megölöd az élesztőt. Ha a cukor és a margarin elolvadt, fokozatosan adagold hozzá a tésztához. Jól gyúrd össze, hogy olyan állaga legyen, mint a kenyértésztának szokott. Ezután meleg helyen egy tálban tiszta konyharuhával letakarva keleszd fél órán át.

Amikor megkelt, alkalmazhatod a nagymamám fonási technikáját. Ő három fonatból készítette. A tésztát lisztezett deszkán téglatest alakúra formázd. Egy késsel vágd fel három egyenlő csíkra, de úgy, hogy ne vágd teljesen végig a felső végén. Ez lesz a kalács egyik sarka, és így a tésztacsíkok fixálva vannak az egyik végen. A három csíkot sodord meg, mintha gyurma gilisztát csinálnál. Így lesz kerek. Arra figyelj, hogy mindhárom egyforma legyen. Ezek után fond be, mint a hajat szokták. A végét pedig tapaszd össze.

Az így kapott kalácsnak ideális esetben tudsz találni egy olyan edényt, amibe pont belefér. Ha nagyon széles tálba rakod, akkor inkább lapos lesz, mint magas, de ez inkább esztétika. Nekünk tepsiben kelt, mert csak abban fért el, és egy kicsit lapos is lett. Ott még legalább fél órát keleszted letakarva. Ilyenkor kb. duplájára feljön.

A sütőd legyen 200 fokos.

Belerakod egy tepsibe a kalácsot, és lekened tejjel. A sütő aljába rakj egy vízzel teli hőálló tálat, vagy egy zománcozott lábast. Rakd be a sütőbe a kalácsot. Kb. 30 perc alatt készre sül.

Megjegyzések