Ez a sütemény úgy született, hogy valami finom süteményt akartam tervezni a kedvenc fehérbor pincészetem, Dörgicse- Tihanyi Echo Pincészet édes fehérborával. A borhoz jó kiegészítő az alma. Attól tartok marad majd két tojás sárgája is, úgyhogy a következő étkezéskor valami tojásosat fogsz enni.
Tészta:
- 370 g alma
- 100 g zabpehely
- 90 g durumbúzaliszt
- 55 g nádcukor
- 30 g édes fehérbor
- 8 g sütőpor
- 8 g bourbon vaníliás cukor
- 1 közepes tojás
Tojáshab:
- 2 tojásfehérje
- csipet só
- 1 ek. édes fehérbor
Krém:
- 250 g mascarpone
- 1 csomag tejszínhabpor
- 15 g nádcukor
- 15 g édes fehérbor
- 20 g tej
Az almát egy aprítóban feldarabolod. Arra figyelj, hogy a felénél ne rakd jobban tele az edényét. Egy tálban utána keverd bele az összes hozzávalót.
220 fokra előmelegíted a sütőt.
Az almás masszát egy tepsibe rakott sütőpapírra vékonyan felkened. Nagyon nem fog feljönni, szóval azért még úgy kend, hogy le tudd majd venni.
15 percet sütöd.
Közben szétválasztasz két tojást, és a fehérjét felvered egy pici sóval. Amikor már nagyon habosodik, egy evőkanállal rakj bele a borból. Azzal verd keményre.
Itt két emeletesre tervezem a süteményt. A tésztát a sütőből kivéve két részre választod. Ami a teteje lesz, arra rákened a tojáshabot, és még 15 percre berakod a sütőbe.
Eközben gyorsan összedobod a mascarpone krémet. A mascarponet összekevered a cukorral és a habporral. A habverővel elkezded verni, és először a bort, majd a tejet oszlatod el benne.
Amikor kész a sütemény, akkor leválasztod a tésztát a papírról, és a tálaló edénybe teszed. Megvárod, amíg kihül a tészta. Rákensz egy réteg mascarponet, és ha gondolod, megszórhatod egy kis fahéjjal is. Majd rárakod a tetejét a tojáshabbal.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése