Almás boros zabsütemény

Ez a sütemény úgy született, hogy valami finom süteményt akartam tervezni a kedvenc fehérbor pincészetem, Dörgicse- Tihanyi Echo Pincészet édes fehérborával. A borhoz jó kiegészítő az alma. Attól tartok marad majd két tojás sárgája is, úgyhogy a következő étkezéskor valami tojásosat fogsz enni.

Tészta:
  • 370 g alma
  • 100 g zabpehely
  • 90 g durumbúzaliszt
  • 55 g nádcukor
  • 30 g édes fehérbor
  • 8 g sütőpor
  • 8 g bourbon vaníliás cukor
  • 1 közepes tojás


Tojáshab:
  • 2 tojásfehérje
  • csipet só
  • 1 ek. édes fehérbor


Krém:
  • 250 g mascarpone
  • 1 csomag tejszínhabpor
  • 15 g nádcukor
  • 15 g édes fehérbor 
  • 20 g tej

Az almát egy aprítóban feldarabolod. Arra figyelj, hogy a felénél ne rakd jobban tele az edényét. Egy tálban utána keverd bele az összes hozzávalót.

220 fokra előmelegíted a sütőt.

Az almás masszát egy tepsibe rakott sütőpapírra vékonyan felkened. Nagyon nem fog feljönni, szóval azért még úgy kend, hogy le tudd majd venni.

15 percet sütöd.

Közben szétválasztasz két tojást, és a fehérjét felvered egy pici sóval. Amikor már nagyon habosodik, egy evőkanállal rakj bele a borból. Azzal verd keményre.

Itt két emeletesre tervezem a süteményt. A tésztát a sütőből kivéve két részre választod. Ami a teteje lesz, arra rákened a tojáshabot, és még 15 percre berakod a sütőbe.

Eközben gyorsan összedobod a mascarpone krémet. A mascarponet összekevered a cukorral és a habporral. A habverővel elkezded verni, és először a bort, majd a tejet oszlatod el benne.

Amikor kész a sütemény, akkor leválasztod a tésztát a papírról, és a tálaló edénybe teszed. Megvárod, amíg kihül a tészta. Rákensz egy réteg mascarponet, és ha gondolod, megszórhatod egy kis fahéjjal is. Majd rárakod a tetejét a tojáshabbal.

Megjegyzések