Tiramisu, amiből sosem elég

  • fél adag alap piskóta
  • 1 csomag habpor
  • 1,5 dl laktózmentes tej (ha annyit mond a habpor csomagolása)
  • 400 g laktózmentes mascarpone
  • 2 ek. nádcukor
  • 4 dl presszó kávé
  • 0,5 dl rum
  • 1 kk. rumaroma
  • kakaó

Először süsd meg a piskótát a blogban talált recept szerint, de itt elég fél adagot sütni. Azonban akkor csak 10 dkg cukor kellene bele, viszont a kávé keserűsége miatt jobb, ha 12 dkg cukrot raksz bele. Azt egy 33x20 cm-es tepsiben lehet jól megsütni, hogy ne terüljön nagyon szét.
Amikor kész van a piskóta, akkor vágd fel kb. babapiskóta méretűekre, de valamivel magasabb lesz.
A piskótát egy kicsit direkt szárítsd ki, mert különben nagyon megszívja magát a kávéval, és elázik.

Rakd fel a kávét. A legjobb kotyogósban csinálni jó erősre, mert akkor intenzívebb lesz az íz. Amikor kész van, egy tálba öntsd ki, és várd meg, amíg lehül. Közben elkészítheted a habot.

Tipp:

Amikor elkezded a habot, akkor ne indítsd be egyből a habverőt. A be nem kapcsolt lapátokkal keverd el a port a tejjel. Így amikor beindítod a habverőt, akkor nem fog por szállni mindenfelé.

Csináld meg a habot úgy, ahogyan a csomagon van. Én olyat használok, amiben nagyon kevés cukor van. Azért nem tojáshabot csinálok, mert nem biztonságos a nyers tojás.
A nádcukrot és a mascarponet alacsony fokozaton belekevered a habba a habverővel, hogy szép egyenletes, de habos krémet kapj. Tudom, a mascarpone nem olcsó mulatság, de jobb egy jó minőségűt választani, mert az olcsók általában sokkal hígabbak, és cukrozottak. Ha már ilyen sokat dolgozol ezzel a desszerttel, akkor ezen ne spórolj.

A kihült kávéba öntsd bele a rumot és az aromát.

Tipp:

Többféle alkohollal lehet készíteni. A lényeg, hogy édeskés legyen, és elég erőteljes ízű, hogy ne vesszen el a kávéban. Lehet a klasszikus Amaretto-val, de egy érdekes változat a barna sörös (pl. Guinness).

Egy lapos aljú edényt vegyél elő, aminek elég magas a fala. Akkora kell, amiben majd két réteget tudsz csinálni, tehát jobb, ha magasabb mint két szelet piskóta egymáson.

Egy vékonyabb réteg habot rakj az edény aljába. A piskóta darabokat fogd két kézbe, és egy-egy pillanatra süllyeszd bele a kávéba mindkét felét, hogy felvegyen a kávéból, de ne ázzon el. Így rakj ki egy sort. Kanalazd rá a hab felét, ha két emeletet fogsz csinálni, és oszd el úgy, hogy a piskóta ne látszódjon. Kakaót szórj a tetejére vastagon.
Rakj ki még egy sort, és kanalazd rá a maradék habot. Arra is szórj kakaót.

Pár órát pihentesd a hűtőben. 

Megjegyzések