Sonkás-kukoricás pizza

Nem olyan gyorsan van kész, mint ha rendelsz, de az íze megéri. Havonta egyszer biztos elkészítem. A tésztáját könnyebbítésként megcsinálhatod kenyérsütőben is.

Tészta:
  • 150 g tönkölybúza fehérliszt
  • 50 g durumliszt
  • 1 dl víz
  • 3/4 ek. finomítatlan nádcukor - 4 g
  • 1 ek. olivaolaj
  • 1/2 kk. só
  • 1 kk. száraz élesztő - 2 g



Szósz:
  • olivaolaj
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 360 g paradicsom sűrítmény 18-20%
  • 7 g nádcukor
  • 2 g oregáno
  • 1/2 kk. chilipaprika
  • 2 csipet fehérbors
  • 1 csipet só
  • 4 csipet petrezselyem
  • 1 kk. balzsamecet



Feltét:
  • 100 g feketeerdei sonka
  • 140 g kukorica
  • 190 g mozzarella
  • 100 g füstölt sajt



220 fokra melegítsd fel a sütőt.

A tésztához az élesztő futtasd fel a cukorral és egy kis langyos vízzel.
Közben keverd össze a többi hozzávalót, majd amikor az élesztő jó, keverd bele. Langyos vizet adagolj hozzá lassan, amíg összeáll a tészta. Amikor kész van, kend meg a tetejét olivaolajjal és a tálban letakarva a sütő tetején keleszd a tésztát kb. 45 percig. Utána gyúrd át ismét, és rakd vissza kelni.

Addig készítheted a szószt.

Olívaolajon megpirítod az apróra vágott hagymát, és amikor az már majdnem üvegesre pirult, a fokhagymanyomón átpaszírozod a fokhagymát. Egy picit még pirítod, majd hozzáadod a paradicsomot. Öntsd fel 75 ml vízzel. Lefedve melegítsd fel. A fűszereket, cukrot, balzsamecetet add hozzá, és rottyants rajta egyet. Mindent készíts oda, mert amint felmelegedett, egyből elkezd köpködni. Ha éppen nem kevered, fedd le.

Amikor kész a szósz, nézd meg, hogy biztos megkelt-e a tészta. Ha igen, gyúrd át, majd húzd ki olyan vékonyra, amennyire csak tudod, és formázd bele a tepsibe. Kend le a tetejét olívaolajjal, és rakd be a sütőbe 10 percre.

Sokféle feltétet rakhatsz rá, ami itt van, az csak egy példa. Amit viszont feltétlenül ne hagyj ki, az az, hogy felkarikázol mozzarellát, és lereszelsz füstölt sajtot.

10 perc után kiveszed a sütőből a tésztát. Biztosan megkelt még egy kicsit. Rárakod a szószt, sonkát, amit még akarsz. A mozzarella karikákat minderre pakolod rá, és a hézagokat kitöltöd a füstölt sajttal. Ha marad, még a mozzarellát is beterítheted.
Ha marad a szószból, nem baj, szendvicshez, tojásételhez stb. felhasználhatod.

Még 15 percre visszarakod a pizzát. Ha letelt, egy villával ellenőrizheted a közepét.

Megjegyzések