Csirke sörös mártásban zöldségekkel

Ennek a receptnek az eredeti változatát egy főzőkurzuson kaptam. Nagyon szeretek ilyenekre járni, mert jó a hangulat, újakat tanulok, és főzésről lehet beszélgetni. Általában egyedül megyek, de ha valaki szeretne velem jönni, csak szóljon!
A csirke mennyisége attól is függ, hogy hány emberre csinálod, és mennyit esztek meg egyszerre. Nekem ez 2-4 adag, attól függően, mennyire vagyok éhes.
Köretnek valami puha állagút ajánlok, például krumplipürét, vagy valamilyen gombócokat. Viszont ha még több zöldséget raksz bele, akkor akár egytálételnek is jó. Belerakhatsz kelbimbót, karfiolt, brokkolit, ezek biztos mennek hozzá ízben. Akkor ugyan úgy kezeld, mint a répát.

  • 15 ml olívaolaj
  • 4 csirke csontos alsó és felsőcomb
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál bors
  • 30 g vaj
  • 100 g szalonna kockák
  • 1 kis hagyma
  • 100 g gyöngyhagyma
  • 100 g bébirépa
  • 1/2 l barnasör
  • 250 ml csirke alaplé
  • 1 nagyobb pohár laktózmentes tejföl
  • 1 evőkanál tárkony

Ha van egy olyan mély tálad, ami a tűzhelyen és a sütőben is használható, azt vedd elő. Egyébként kell még egy mély serpenyő, és egy lefedhető mély tepsi, vagy jénai tál.

Sózd, borsozd meg a húst, aztán a serpenyőben süsd elő az olívaolajon. Először a bőrösebb részt pirítsd, aztán a másik oldalt. Nem kell sokat, csak hogy egy kicsit ropogós legyen majd a külseje. Amikor késznek ítéled, vedd ki, és tedd félre.

Körülbelül itt kell bekapcsolni a sütőt, ha gázzal dolgozol. 180 fokra próbáld beállítani, tehát nem túl forróra, mert lassan fog sülni.

A serpenyőben olvaszd meg a vajat, és rakd bele a szalonnát. Egy kicsit pirítsd meg, de tényleg csak picit, nehogy megégjen. Rakd hozzá a hagymákat és a répát, majd amikor már minden kapott egy kis színt, visszarakhatod a húst. Összesütöd, és mielőtt minden égni kezdene, felöntöd a csirkealaplével, és a sörrel.

Tipp:

Legegyszerűbb csirkealaplé készítési mód, hogy leveskockából csinálod. Akár nem is kell előre elkészíteni, csak beleöntöd a kívánt edénybe a vízet, aztán amikor forr, beleejted a megfelelő mennyiségű kockát. Már attól sem kell félni, hogy mindenféle mesterséges anyag van a kockában, mert kapható természetes alapanyagból is.

Amikor minden forr, rakd át a tepsibe, és takard le. Ha van fedője, azzal, vagy fóliával. A lényeg, hogy nagy részben ellepje a húst és a zöldséget a lé. A combokat úgy rakd bele, hogy a bőrös része van fölfele. Kb. egy óra alatt készre sütöd. Ha nagyon soknak érzed a levét, akkor egy ideig sütheted fedetlenül, hogy elpárologjon. Amikor kész, vedd ki és keverd bele a tejfölt és a tárkonyt. A tejföl ad neki egy kis savanykás ízt, mert minden más édeskés.

Megjegyzések