Liszt és Cukor

Négyféle lisztet szoktam használni, de szeretnék még többet is kipróbálni.

Tönköly Fehérliszt

A lisztek királyának tartom, mert sok benne a fehérje, a vitamin és az ásványi anyag.
Ez nálam a sütés alapja. Használom süteménynek, pizzának, kiflinek, pogácsának. Egyetlen baja, hogy a tészta talán túl puha lesz belőle. Ezért gyakran durumliszttel vegyítem.

Teljes Kiőrlésű Búzaliszt

Először ebből próbáltam süteményeket csinálni, de az íze túlságosan intenzív. Kenyérnek szoktam használni, de ott is jobb, ha elkeverem más liszttel.

Durumliszt

Magas fehérjetartalmú liszt. Teljes kiörlésűvel, és tönköllyel is szoktam keverni, mert az elsőt világosítja, a másodikat sűríti. Száraz tésztát csak durumot szoktam venni.

Graham Liszt

Magas ásvány- és vitamin tartalmú liszt. Érdekessége, hogy egy amerikai presbiteriánus pap, Sylvester Graham találta ki, mert úgy vélte, a pékek nem egészséges lisztet használnak. Milyen igaza volt!
Ennek nagyon erős az íze, és elég durva a textúrája. Viszont prézli helyett kiváló. Hús panírozására teljesen megfelelő.


Nádcukor

Csak ezt a fajta cukrot használom. Ennek több oka van.
Az egyik ok, hogy kizárólagos alapon ez maradt. Abban mindenki egyetért, hogy a finomított répacukor nem jó. A barna nem sokban különbözik, csak benne hagyták a melaszt. A fruktóztól, xillittől nem csak nekem, de másoknak is hasmenése lesz. A többi mesterséges édesítőtől pedig persze távol tartom magam.
Glikémiás indexe magas, kb. mint a répacukoré. Amiben viszont többet nyújt, hogy vitamin- és ásványi anyag tartalmát nem vonták ki belőle. Sok benne a B vitamin, főleg a B1, amire szüksége van a szervezetnek a cukor megfelelő feldolgozásához. 
Tudom, sokan azt mondják, mindegy, nádcukor és répacukor egykutya. De mégsem. Pár éve kezdődött, hogy hírtelen pánikrohamok törtek rám. Egy idő után egyre gyakrabban. Aztán rájöttem, hogy ha cukrosat ettem, akkor utána kis idővel nagy valószínűséggel fordult elő, és minél édesebb volt valami, annál rosszabb volt. A magnéziumhiánnyal már hoztak összefüggésbe ilyen rohamokat, és a répacukor pont kivonja a magnéziumot a szervezetből, míg a nádcukorban pedig van. Így elkezdtem ezt használni, és nem jelentkezett az idegesség. Sőt, azóta sokkal ritkábban tapasztalok pánikot.

Megjegyzések