Magyar pásztor pite

Ez az étel a magyar rakott krumpli és az angol pásztor pite házasságából született. A szósz olyan finom lett, szerintem azt akár magában is lehet enni.
  • margarin
  • 5 tojás
  • 150 g borsó
  • 1 kk. levespor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 150 g fekete erdei sonka
  • 4 virsli
  • 1,5 kg krumpli
  • 1 vöröshagyma
  • 300 g ementáli sajt
  • laktózmentes tej
  • 1 nagy pohár laktózmentes tejföl
  • só, bors

A tojásokat és a borsót tedd fel főni. Amikor a borsó vize felforr, add hozzá a levesport.

Vágd fel a fokhagymát, sonkát, virslit. Egy kislábasban melegíts fel elég sok margarint, és azon pirítsd át a fokhagymát a sonkával. Ételfogóval vedd ki a fokhagymát és a sonkát úgy, hogy maradjon a margarinból. Ha nem elég, akkor még adj hozzá, majd ezen pirítsd át a virslit. A virsli lassabban pirul mint a sonka, ezért kell így tenni. Amikor kész a virsli, tedd a többihez, de az edényt még csak rakd félre, mert majd még szükség lesz rá. A húsokat és a fokhagymát tedd félre hűlni.

Amikor kész a borsó, szűrd le, azt is tedd félre hűlni.

A keménytojásokat akkor pucold meg, amikor lehűltek a hideg fürdőben.

A krumplit hámozd meg, kockázd fel és enyhén sós vízben tedd fel főni.

A vöröshagymát kockázd fel és abban a margarinban, amiben a fokhagymát és egyebeket készítetted, karamellizáld.

A sajtot reszeld le.

A tejfölt keverd ki egy kis tejjel, és borsozd meg. Só nem kell. 100 g sajtot adj hozzá, majd a kihűlt húsokat, fokhagymát, borsót. Ha a sonkával van egy kis margarin, az nyugodtan mehet bele.

A sütőt melegítsd elő 200 fokra. Készíts ki egy nagy lapos tálat.

Ha kész a krumpli, szűrd le, és hagyd hűlni. Amikor már nem forró, add hozzá a hagymát, margarint, tejet, egy kis borsot. Keverd össze egy fakanállal, majd egy habverővel készíts krumlipürét. A habverővel nagyon krémes lesz. Amikor jó a krumpli, a habverővel keverj hozzá 100 g sajtot. Így kóstold meg, és adj hozzá sót, ha szükséges.

Az edényben alulra terítsd el a tejfölös masszát, majd a felkarikázott tojás a következő réteg. A tetejére jön a krumplipüré. Végül a maradék sajtot szórd rá a krumplira és tedd be a sütőbe 20 percre.

Megjegyzések