Maceszgombóc

Ezt az ételt hagyományosan levesben szokták tálalni a zsidó konyhában. Én viszont köretként szoktam enni, főleg ragus ételekhez. Például a currys csirkémhez ez tökéletes.

  • 250 g Pászka
  • 1 fej vöröshagyma
  • margarin a pirításhoz
  • 2 kiskanál petrezselyem zöldje
  • só, bors
  • 1 kiskanál gyömbér
  • 5 db tojás
  • csirke alaplé (elhagyható)

A hagymát apróra vágod, és egy kis margarinon megpirítod. Még melegen hozzáadod a petrezselymet, majd félreteszed hűlni. 

A pászkát törd össze kicsi darabokra. Add hozzá a felvert tojásokat, fűszereket, hideg hagymát, stb. Alaposan összedolgozod és fél órára pihenni hagyod, hogy a pászka megszívja magát.

Alternatív elkészítési mód, ha van aprítógéped, akkor a hagymát nagyobb darabokra is hagyhatod, miközben megpirítod. Amikor kihűlt, akkor belerakod az aprítóba, majd nagyobb darabokban hozzáadod a pászkát és a fűszereket. Úgy vágd össze, hogy ne legyen teljesen por. Finomabb, ha a pászkából nagyobb darabok is maradnak. Miután kivetted a gépből, hozzáadhatod a tojásokat, összekevered, és aztán pihenni hagyod.

Forralj vizet vagy alaplevet. Alaplében jobb, mert az önmagában is ad egy kis ízt. Akár alkalmazhatsz leveskockát is. A masszából kis gombócokat formázz, és gyöngyöző vízben főzd meg. Azért nem forrásban levőben, mert akkor a gombócok könnyen szétesnek.

Tesztként egyet szétvágva ellenőrizd, hogy megfőtt-e. Körülbelül akkor jó, amikor már fehér a pászka, mert eredetileg kicsit sárgás. Ha hideg vízbe rakod miután kiveszed, nagyobb eséllyel marad egyben.

Megjegyzések