Almás Banános Táska


Ezt a táskát azért készítettem, mert mindig bajban vagyok, hogy mit egyek a Karácsonyi Vásárban a forralt bor mellé. Persze ezt egy otthoni bor mellett is eheted.

Táskához:

  • 400 g tönköly fehérliszt + nyújtásra
  • 270 g margarin
  • 24 g vaníliás cukor
  • víz a sziruphoz
  • 1 tojás fehérje


Töltelékhez:

  • 2 kisebb alma
  • 1,5 érett banán
  • 3 ek. fehérbor
  • 1 kk. fahéj
  • ¼ kk. szegfüszeg


A nádcukorból főzz szirupot egy kis vízzel. Nem kell mást tenned, csak addig főzd a cukrot egy kis vízben, amíg el nem olvad. Miután levetted a tűzről, kevergetve hűsd, hogy ne csomósodjon össze.

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

A lisztet szitáld át, és morzsold el vele a margarint. Hagyd, hogy a konyhában állva jól átmelegedjen. Amikor már puha a margarin, tedd bele a többi hozzávalót, és egy fakanállal keverd el. Aztán kapcsold be a tévét, és a tállal az öledben ülj le elé. Jó időbe el fog telni, mire összeáll a tészta, és így nem fogod magadat nagyon elunni. A tésztát addig gyúrd, amíg egy puha, kicsit ragacsos masszát kapsz. Rakd félre egy szobameleg helyre.

Az almát csumázd ki, hámozd meg, és vágd fel kicsi kockákra. A banánt törd össze egy villával, és az almával együtt öntsd bele abba az edénybe, amiben a cukorszirupot főzted. Nem muszáj kimosni előtte. Rakd fel a gázra. Amikor átmelegedett, add hozzá a bort és a fűszereket. Sűrű kevergetés mellett addig főzd, amíg az alma elkezd puhulni. Rakd félre, és hagyd hűlni a masszát.

Vedd elő a deszkát, nyújtófát, és készítsd elő a tepsit. Nyútsd ki a tésztát fél ujjnyi vastagra. Nem nagyon fog feljönni. Vágjál nagyobb téglalapokat a tésztából. A szélét a tojásfehérjével kend be. Az egyik felébe rakj tölteléket, és hajtsd rá a tetejét. Egy villával nyomd le körbe a szélét. Majd a tepsiben rakd be őket sülni. 13 perc alatt kész van. Az én sütőm csak alsó lángos. A táskák puhák maradnak.

Megjegyzések